בסוף, השבוע האחרון הוטלה על שוק משחקי המחשב פצצה גדולה: Modern Warfare 2, המשחק הכי מצופה של השנה והמשחק שהיה אמור להיות המשחק הנמכר ביותר בכל הזמנים(על פי ההזמנות המוקדמות), לא יתמוך יותר בשרתים פרטיים.
ההודעה המפתיעה גררה גל התנגדות ענקי בממדים של גיימרים. החדשות התפשטו כמו אש בשדה קוצים והגיעו לכל אתר גיימינג ומשחקים בעולם ואפילו לאתר של MTV. בנוסף, המאבק של שחקני המחשב נתקל לא רק בהתנגדות והתעלמות ברורה מצד IW, מפתחת המשחק, אלא גם מצד מפתיע נוסף, מחבריהם הגיימרים מהקונסולות.
המטרה שלי בכתבה הזאת היא לנסות ולהסביר את המצב לשני הצדדים, כדי לגרום לכולם להבין את כל ההשלכות שיש להחלטה כזאת על כולם ולא רק על פלח שוק מסויים.
הכתבה משלבת דעות אישיות שלי, מידע מכתבות אחרות ברחבי האינטרנט ותגובות של אנשים לנושא בכלל.
ההבדל בין המחשב לקונסולה
------------------------------------
אני רוצה להתחיל עם הנושא שאישית לי הכי מפריע ב"מאבק" הזה. מאיזשהי סיבה, שחקני הקונסולות רואים במאבק של שחקני המחשב בהחלטה מאבק גם בהם, בגלל ההודעה של
רוברט באולינג שמטרת ההחלטה היא "לקרב את חוויית המחשב לקונסולה". השאלה היא, האם זה באמת מה שצריך?
למה לנסות ולקחת מערכת מתקדמת טכנולוגית כמו המחשב ולנסות ולהגביל אותה לביצועים של קונסולה? אני מסכים שהקונסולות היום הם כבר לא מה שהיו פעם והן מתמודדות יפה מול המחשב במשחקי הSingle Player, אבל במשחקי
האוןליין, המלך הבלתי מעורער הוא עדין המחשב. אז למה שבמקום שהם יורידו אפשרויות שהיו זמינות עד עתה במחשב במקום לקדם את משחקי הרשת בקונסולות קדימה ולהוסיף להם את האפשרויות שיש במחשב?
למה ששחקני הקונסולות לא יהנו מהמודים והמפות הנהדרות שיש לדוגמא לCoD 4 -בחינם- ובמקום זאת יצטרכו לשלם על חבילות מוגבלות של מפות?
אז שחקני הקונסולות חשבו, הם המאבק של שחקני המחשב באמת פוגע בכם, או לטווח הארוך מנסה לתקן עוול קיים במערכת שלא ידעתם כיצד להתמודד איתו עד היום.
יש משפט שאומר שלא ניתן להתווכח על מה שאין. שחקן שלא שיחק אף פעם משחקי פעולה עם עכבר אופטי\לייזר יגיד לכם שעכבר גלגלת זה מעולה והוא לא צריך לשנות. אנשים תמיד יפחדו משינוי, רק שהפעם הוא מוכרח לקרות.
ההסבר על IW.Net
חשוב לי להתייחס ל"הודעה" של
רוברט בואולינג לגבי איך יעבוד ה
IW.NET. למי שלא שמע, שלשום כתגובה לגל המחאה הגובר באינטרנט, פירסם
רוברט בואולינג "הודעה" בבלוג הפרטי שלו ש"אמורה" להרגיע את הרוחות עם הסבר
על כיצד הולכת לעבוד מערכת ה
IW.NET. למי שלא קרא אותה, הקישור בסוף הכתבה. הסיבה לגרשיים במשפט הקודם היא פשוטה: בכביכול הסבר שלו אין שום התייחסות לשאלות שעלו מהקהילה או פירוט נוסף מעבר למה שכבר ידוע על מערכות
Match-Making אחרות. ההודעה שלו רק הוכיחה עד כמה הוא מנותק מהקהילה שלו.
על פי
בואולינג, המסקנה לשימוש במערכת הגיע בגלל שרוב השחקנים שאיתם הם דיברו אמרו להם שהם לא מצליחים להגיע לשרתי משחק נורמליים ללא צ'יטרים או מנהלים שמנצלים לרעה את כוחם(הייתי ממש רוצה לתת מבט בנתונים הללו.)
והמטרה היא בעצם לתת תעדוף לשחקן הפשוט שלא מצליח לנווט בדפדפן השרתים למציאת שרת.
בואולינג אומר שהמערכת אמורה להתאים לשחקן באופן אוטומטי על פי כמה פרמטרים שהוא בוחר את השרת שהכי מתאים לו מבחינת היכולת(שכנראה מדבר על הRANK יותר מהיכולת של השחקן) והפינג(הקירבה של השרת לשחקן).
בואולינג גם מדגיש שהמשחק יהיה "Cheater free" בגלל המעבר לשימוש
בVAC של חברת
VALVE על חשבון
הPunkBuster שהיה עד כה. אבל נדידה מהירה ל
CS Source כדי לאמת את הנושא מראה שזהו שקר גס. ניתן למצוא רמאים המשתמשים בaimbot וwallhack בכל משחק המוגן בכל מערכת הגנה. אישית אני מאמין שהמעבר
לVAC הוא החלטה מצויינת מצד
IW שהרי בבירור ניתן לראות את הירדה ב
PB בשנים האחרונות, אבל זה עדין רחוק מליצור עולם נקי מרמאים.
אם אתם רוצים לראות בעצם במה מדובר, אתם מוזמנים לשחק ב
Battlefield-Heroes, משחק חינמי בו מושלבת בדיוק המערכת המדוברת, פשוט תחת שם שונה.
השאלה היא מה יקרה אם אני מעדיף שרת עם יותר שחקנים שהוא בעל פינג גבוה יותר?
מה אם אני כן רוצה לשחק נגד אנשים ברמה גבוהה ממני כדי להשתפר?
על אף אחד מהשאלות האלה הוא לא ענה, כי אנחנו יודעים את התשבוה אליהם.
Dedicated vs Peer-to-Peer
וכעת נעבור לנושא המהומה. מהו בעצם ההבדל בין שני השיטות ולמה הדעות כל כך קיצוניות. נתחיל מהמושגים והסבר קצר על כל אחד מהם:
Dedicated Servers: אלה שרתי משחק היושבים על שרתיים פיזיים בדרך כלל בחוות שרתים של חברות האינטרנט (כגון חוות השרתים בפתח תקווה של 012 בה יושב אחוז נכבד מאוד משרתי המשחק בארץ). אלה מחשבים חזקים
מאוד הבנויים מכמויות גדולות של מעבדים וזכרונות(בדרך כלל עד 8-16 מעבדים וכמה עשרות גיגה של זכרון) כאשר הם יושבים על תשתיות אופטיות במהירות של 100 מגה לפחות במרחק אפסי מהמרכזיה של בזק.
יתרונות\חסרונות:
+ יכולות עיבוד גבוהות המאפשרות כמות גדולה של משתמשים
+ לא תלוי במנהל השרת כדי לעבוד
+ שרת קבוע שניתן להכנס אליו מתי שרוצים
- תשלום חודשי לחברת שרתים על ההשכרה
Listen Servers: הידועים כשרתי P2P, אלה שרתים הרצים על המחשבים הפרטיים של המשתמשים ותלויים לגמרי במחשב ובחיבור האינטרנט של המשתמש שמריץ אותם.
יתרונות\חסרונות:
+ מאוד פשוט להקמה
+ חינם
- תלוי מאוד במנהל שמריץ אותם
- לא אמין מבחינת זמינות, פועל רק שכמריצים אותו
- כמות העיבוד המוגבלת של המחשב האישי והאינטרנט מגבילה את כמות האנשים בשרת
- מאוד לא יציב מבחינת התפוקה הכללית שלו
השאלה העולה היא פשוטה, האם אתם מוכנים להקריב מודים, מפות, כמות משתמשים ומשחק חלק בשביל שמישהו או אפילו ויגיימס יחסכו כ60-80 שקל בחודש על הרצה של שרת בשבילכם?
EA הם כבר לא האימפריה הזדונית?
אם עד לפני כמה שנים לכל הגיימרים בעולם היה ברור מיהי האימפריה הזדונית בתחום משחקי המחשב, בשנה האחרונה המצב השתנה.
EA היו ללא ספק במעלה שרשרת המזון במחזור של משחקים למטרות של רווח (ראה ערך פיפא עד 09).
היו אפילו נסיונות של
EA ליצירת קונסולה פרטית משלה בשביל אקסלוסיביות למשחקים של עצמה (שזה בערך חצי ממשחקי הספורט בשוק) ביחד עם נסיון לרכוש את
Take-Two. אך משהו השתנה, בשנתיים האחרונות החברה החליטה לשנות
את השיטה והמוצר הסופי רק מוכיח את זה. פיפא 09 ו10 הביאו לשינויים מהותיים במשחק שהצליחו להשתוות לפרו אבולושן. משחקים כמו
Mirror's Edge ו
NFS:Shift מראים שהחברה חוזרת למוטב ורק תורמת לתעשיה.
אז מי בעצם החליף את
EA והפך למה שחשבנו ש
EA יהפכו לפני 3-4 שנים? ניחשתם נכון:
Activision-Blizzard
אם חלקכם עדין שואלים למה, אתם יכולים בקלות לדפדף לציטוטים של
קוטיק, מנכ"ל החברה הנ"ל, בכנס בסן-פרנסיסקו.
פנינות כמו
"אם זה היה תלוי בי, MW2 היה עולה יותר" ו
"אנחנו לא מתכוונים להשקיע במשחקים ללא אפשרות להמשכיות ברורה בסידרה" לא משתוות לפנינה הגדולה של המנכ"ל:
"בדור הקודם של המשחקים, ביזבזתם 50$ למשחק, שיחקתם בו קצת ואז לקחתם חזרה לחנות בשביל החזר חלקי מהעלות. היום, אנחנו נקח 100$ בשביל גיטרה. אולי תוסיפו לעצמכם גם מיקרופון או סט תופים, תקנו 2-3 תוספות למשחק וכמה סוגים שונים של מוסיקה. בזמן תוכלת החיים של הרכישה שלכם כנראה תקנו גם תוספת של עוד 25 תוספות שירים בהורדה דיגיטלית. אז מה שפעם היה מכירה של 50$, היום הפך למכירה של 500$".
בנוסף,
Activision בכלל לא רצו שסידרת
Call Of Duty תצא מזירת מלחמת העולם השניה. אם לא ההתעקשות של המפתחים ב
IW, לא היינו זוכים לראות גם את המשחק הראשון.
קוטיק מאמין במחזור משחקים, הוא מאמין שמי שקונה אותם מספיק טיפש לקנות את אותו זבל רק בגלל השם שלו, הפירסום שלו או מי שפיתח אותו.
אז אחרי כל העובדות הללו, מישהו מאיזשהי קהילה עדין מאמין שכל החלטה המתקבלת בחברה הזאת נועדה בשביל לתרום לשחקנים שמשחקים במשחק?
הסיבה האמיתית להורדת השרתים הפרטיים
כאשר מסתכלים על המצב מהפרספקטיבה של מנכ"ל החברה, ניתן להבין בבירור את הסיבות לנושא ויש 2 כאלה.
1) חברות צד שלישי שמרוויחות על המשחק - הסיבה הראשונה היא לא העיקרית, אך חשובה לא פחות. חברה שרואה רק כסף בעיניים לא יכולה לשבת מהצד ולראות שוק שלם עושה כסף על פיתוח שלה. זה פשוט לא נעים ל
קוטיק בעין.
2) הסיבה העיקרית להחלטה: שליטה. אם קראתם את הפיסקה הקודמת, אתם כבר יכולים לנחש לבד למה. המודל שבו השתמשו למשחק הזה הוא המודל של
WOW, שהוא במקרה המשחק המצליח ביותר של
Activision-Blizzard כיום.
ברגע שחברה יש שליטה מלאה על שוק האוןליין, היא יכולה לכפות כל דבר שהיא רוצה. כמו מה שכבר אומת על ידי החברה תוספות של מפות בתשלום.
"היי הן לא חובה, אבל אם לא תקנה לא תוכל לשחק יותר אוןליין בשרתים שלנו".
המשפט של
קוטיק:
"..תקנו 2-3 תוספות למשחק..." מתחיל להסביר הכל.
חשוב לי שתבינו גם דבר נוסף, שליטה מלאה אומרת שבכל עת, החברה יכולה להפסיק את התמיכה במשחק מכל סיבה שהיא ולהרוג אותו במקום. הרי על פי הפיסקה הקודמת, יראה לכם מוזר שבעוד שנה השחקנים יקבלו הודעה של:
"החברה מפסיקה את רוב התמיכה בMW2 בכדי להעביר את המשאבים לפיתוח והתמיכה של MW3"?
בסופו של יום
המאבק בהחלטה הוא נכון ועם כל התמיכה שלי בעצומה היא מתמקדת במישור הלא נכון. כדי להביא לשינוי מול חברה שרואה רק רווח בעיניים, צריך להלחם עם הארנק. רק ביטול של ההזמנות ואי קניה של המשחק ישנו משהו שם.
תבינו, משחקי אוןליין נבנים מסביב לקהילות כמו
ויגיימס, tek-9, crossfire.nu,
cod4.co.il וכו. הקהילות האלה הן אלה שמחזיקות את המשחק בחיים לאורך שנים(ראה ערך cs1.6).
ללא שרתי קהילה, לא יהיו קהילות. מישהו מכם שמע משהו על קהילת ה
XBOX העולמית ב
קוד4? בדיוק.
אני עכשיו מדבר על כלל השחקנים במשחק, מהפאבליקר הפשוט עד לשחקני הLAN:
למה שלא תוכלו לשחק במקום אחד איפה שכל הקהילה והשחקנים שאתם נהנים לשחק איתם משחקים?
למה שתיהיו תלויים באנשים הבודדים בארץ שיש להם NGN ומחשב מספיק חזק לארח בלחץ שרת של 6-8 אנשים?
כמה פעמים קרא לכם שנמאס לכם מקוד4 ורציתם משהו שונה אז נכנסתם לשרתי פיינטבול או זומבים?
יש משפט שאומר:
"אדם כיחיד הוא גאון, אנשים כקהל הם טיפשים".
תשאלו את עצמכם גם את זה, האם אתם מוכנים לשלם מחיר מופרז למשחק סינגל שאורך כ3-4 שעות ואז כדי להמשיך ולשחק במשחק הזה ברשת תשלמו 20-30$ נוספים כל כמה חודשים?
אלה מכם השואלים למה פשוט לא לשלב את שניהם, גם שרתים פרטיים וה
IWNET, על פי
בואולינג דבר כזה
"יחלק את הקהילה". ציטוט שמצחיק אותי כל פעם שאני קורא אותו.
תפסיקו את אפקט העדר כלפי הקהילה אליה אתם שייכים,קונסולות או מחשב זה לא משנה, תחליטו בעצמכם האם שווה להשקיע את כספכם במכונת כסף תאגידית או אולי עדיף להשקיעו באחד משלל המשחקים האחרים בשוק שנועדו לספק לכם חוויית משחק
חדישה.
מקורות:
על טענת הפיראטיות בקוד4
הפורום של אינפיניטי וורד
ראיון עם המנכ"ל
למה צריך שרתים פרטיים
מיהי אימפריית הרשע בעולם המשחקים